4ο Γυμνάσιο Χανίων - 4o Gymnasio Chanion


Μετάβαση στο περιεχόμενο

Κύριο Μενού:


2007-8

Προγράμματα - Διαγωνισμοί > Ομάδα Παραδοσιακού Χορού

Όσο τα νιάτα μας γλεντούν
χορεύουν τραγουδούνε
τα κρητικά τα έθιμα
ψηλά θα κρατηθούνε


Το Γυμνάσιο μας συμμετείχε και φέτος στους 14ους Μαθητικούς Αγώνες παραδοσιακού χορού Περιφέρειας Κρήτης Οι αγώνες έγιναν στον Άγιο Νικόλαο την Παρασκευή 4 -3-2008. Έλαβαν μέρος 8 Γυμνάσια από όλη την Κρήτη. Πήραμε το 3ο βραβείο για την συμμετοχή μας.

Εμείς τα παιδιά, μαθητές και μαθήτριες του 4ου Γυμνασίου Χανίων σε συνεργασία με τους καθηγητές μας αποφασίσαμε και φέτος να συμμετέχουμε στους περιφερειακούς μαθητικούς αγώνες παραδοσιακού χορού και στις εκδηλώσεις του Δήμου Χανίων. Οι ποικίλες εμπειρίες από διάφορα γλέντια σε συνδυασμό με τις πρόβες που κάναμε στο σχολείο ήταν ένα πολύτιμο βίωμα για μας.

Οι χοροί που παρουσιάσαμε ήταν: Συρτός, Πεντοζάλι, Ρόδο και Σταυρωτός συρτός. Επίσης αρχίζοντας είπαμε την πρώτη στροφή από το ριζίτικο τραγούδι "Καλώς ανταμωθήκαμε". Κλείσαμε με τη μαντινάδα

¨Ήθελα να 'μουν αετός με λεβεντιά και χάρη
για ν' αγναντεύω από ψηλά τη Κρήτη με καμάρι¨

Συρτός: Χορός που ξεκίνησε από την αρχή της Τουρκοκρατίας και χορεύεται με διάφορες παραλλαγές στους νομούς της Κρήτης. Εμείς τον παρουσιάσαμε με τον τρόπο που χορεύεται στα Χανιά όπου μόνο οι δύο πρώτοι χορεύουν με τον πρώτο να εκφράζει το προσωπικό στυλ και μεράκι, το δεύτερο να βοηθά τον πρώτο στο κράτημα και κρατεί το χρόνο. Φεύγει ο πρώτος και πηγαίνει στο τέλος, πιάνει ο επόμενος κι έτσι έχει την δυνατότητα όλη η παρέα να βρεθεί στην αρχή και να εκφράσει όλα το ταλέντο και το μεράκι του κάθε μέλους της ομάδας.

Πεντοζάλι: Είναι ο πιο αντιπροσωπευτικός γνωστός Κρητικός χορός με πέντε βασικά ζάλα. Ξεκίνησε στην επανάσταση του Δασκαλογιάννη και είναι ο πιο δυναμικός, επαναστατικός χορός της Κρήτης.
Χορεύεται από άνδρες και γυναίκες πιασμένους από τον ώμο σε κύκλους. Έχει πολλά "πάσα" και δίνει τη δυνατότητα στο χορευτή να δείξει τη σβελτάδα του και όλα το κέφι.

Ρόδο: Σύμφωνα με μαρτυρίες εμφανίστηκε στις Λουσακιές αρχές του περασμένου αιώνα. Την περίοδο του μεσοπολέμου και κυρίως μετά τον πόλεμο 1945-1960 γνώρισε μεγάλη δόξα. Ξεχάστηκε μετά για αρκετά χρόνια μέχρι το1995 όταν με πρωτοβουλίες του Πολιτιστικού Συλλόγου Λουσακιών ήρθε στην επικαιρότητα.

Σταυρωτός: Χορός που εμφανίστηκε μαζί με το Ρόδο στην περιοχή Πολυρρηνίας Λουσακιών. Χορευότανε προς το τέλος του γλεντιού και έδινε την ευκαιρία στους ερωτευμένους να συναντηθούνε, να χορέψουν με την κοπελιά που ποθούσαν.

Ρόδο και Σταυρωτός έδιναν ποικιλία στα γλέντια της εποχής, κρατούσαν το κέφι ζωντανό έμπαζαν και τη γυναίκα στην παρέα που είχε λίγες ευκαιρίες τότε. Το όνομά του το πήρε από το μαντήλι που κρατούν σε σχήμα σταυρού οι κοπελιές στη μέση του χορού.

Αυτό το αντάμωμα και φέτος της Κρητικής μαθητικής νεολαίας αποτέλεσε ένα φάρο ελπίδας στους χαλεπούς καιρούς που ζούμε. Η συμμετοχή μας σ' αυτό το πανηγύρι ζωής και χαράς, είναι το όμορφο και τ' ωραίο πέρα από τη διάκριση πού θα πάρει κάθε ομάδα παιδιών.

Εμείς στο πείσμα τσ' εποχής, τον τόπο μας πονούμε
τα ζάλα της παράδοσης μ' ευλάβεια ΄κλουθούμε.


Συμμετείχαν τα παιδιά:
Φραγγεδάκη Εύα, Τσιχλάκη Ελένη, Ψαθογιαννάκη Μιχαέλα, Λιονάκη Ελευθερία, Καραμπινάκη Μαρία, Τσιχλάκη Φιλιώ, Βασιλείου Μαριάντζελα,Τσουράκης Νίκος, Κοκολάκης Αλέξης, Μανωλεδάκης Νίκος, Μαυρογένης Ορφέας, Ανδρεόπουλος Χρήστος, Ασβεστάς Γιάννης.


Υπεύθυνοι καθηγητές:
Λιονάκης Μανόλης & Μανουσάκης Μιχάλης

Ακολουθούν φωτογραφίες από τους μαθητικούς αγώνες παραδοσιακού χορού, στον Άγιο Νικόλαο.

Λίγα λόγια για το σχολείο | Ανακοινώσεις - Νέα | Το περιοδικό μας | Μαθήματα | Προγράμματα - Διαγωνισμοί | Σχολικές Γιορτές | Εκδρομές | Οι αριστούχοι μας | Καθηγητές | Επικοινωνία | Πλάνο του δικτυακού τόπου


Επιστροφή στο περιεχόμενο | Επιστροφή στο κύριο μενού